IKLAN

Cara Nak Buat Cili Kisar

Cili kering jenis kerintingCili kering ini tidak terlalu pedas. 3 biji bawang besar.


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat Meat Jerky Sambal Sauce Cooking

150gram cili kering kerinting 2 labu bawang putih.

. Jom kita tengok cara-caranya. Cara Mudah Buat Stok Cili Kisar Cara Orang Malas Hari ini saya nak share cara membuat cili kisar. Dah lumat masukkan ke dalam bekas yang kering dan letakkan sedikit asam keping simpan di dalam peti ais.

Boleh share cara mudah ini. Di kisar Cara-cara memasak 1. Boleh tahan hingga 3 bulan ke atas cili kering ini.

Kisar sambil masuk air bertapis sikit sekadar blender boleh putar. Toskan air dan cuci bersih cili kering yang telah direbus. Cuma nak buat cili ini ramai yang guna macam-macam cara.

Dah jimat masa tak perlu nak kena kisar setiap minggu. Apabila mendidih tutup api dan biarkan selama 10minit. Masukkan cili kering dan 12 cawan air ke.

Masukkan cili kering dan 3 cawan air ke dalam periukDidihkan. Bila buat cili sendiri lagi sedap masakan kita. In Resepi Tips Makanan.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Kemudian sila buang air rebusan toskan sehingga hilang biji cili kering. Kalau nak senang buang biji belahkan di tengah.

Ini cara mak saya yang memang saya praktikkan. Cili kisar nih boleh tahan selama 1 Bulan daan tidak berbau. Seperti yang dijanjikan kepada subscriber semua Che Nom akan kongsikan cara untuk buat cili kisar homemade.

Untuk tahu cara membuat cili kisar yang mudah dan sedap boleh ikuti perkongsian oleh Nurul Ateekah yang berkongsi cara buat cili kisar warisan ibu mentua. Abang B40 9 Mac 2022. Petua Simpan Cili Kisar Dan Bawang Kisar Tahan Lama Dalam Peti Sejuk.

1 labu bawang putih 8 9 ulas. Bila dah ada cili kisar macam ninak buat lauk jenis sambalmasak kicap rendangjenis-jenis bergoreng seperti mi semua jadi mudah. CARA MEMBUAT CILI KISAR.

Cara buat bawang besar kisar. 12 cawan sos cili. Dah sejuk sikit boleh tapis dan kisar macam tu je.

Keringkan cili kering yang sudah direbus ini. Buang biji dan masukkan cili kering ke dalam mesin pengisar. Sesuai untuk orang yang kurang masa campur kurang rajin.

Masukkan dalam tupperware dan bila dah sejuk baru simpan dalam peti ais. Ini cara mak saya yang memang saya praktikkan. Mudah sahaja kan nak buat sendiri Cili Kisar ni.

Kalau nak gunting ikut suka pun tak apa asalkan bijinya dapat keluar. Cuma nak buat cili ini ramai yang guna macam-macam cara. Atau dicampur cili jenis kerinting dan cili jenis berkilat yang tidak pedas.

Cara ini boleh buatkan cili kisar korang tahan lebih kurang dalam 3 minggu. Sesuai untuk orang yang kurang masa campur kurang rajin. Selepas rebus sejukkan buang biji dan masukkan cili kering dalam mesin pengisar.

Apabila cili sudah masak masukkan tepung jagung yang sudah dicampur air. Masukkan cili kering ke dalam blender dan masukkan sedikit minyak masak. Untuk menghancurkan biji cili ketika dikisar boleh tambahkan sedikit minyak masak.

Cara penyediaan nya tak lah susah. Kemudian boleh tambah cili kering tu lagi dan lagi sampai siap. Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang jenis2 goreng mee semua jadi mudah.

Hujung minggu tu boleh buat banyak terus kemudian simpan dalam peti ais. Masukkan udang dan asam keping. Bahan untuk sos cili.

1 min read. 100 gm cili kering. Mula-mula sekali macam biasalah kita guntingkan dulu cili kering tu untuk buangkan bijinya.

Hari ini nak kongsi cara-cara menyimpan cili kisar bawang kisar agar tahan lebih lama. Wanita Ini Kongsi Cara Buat Cili Kisar Supaya Tahan Hampir 3 Bulan Tanpa Bahan Pengawet. Kalau kering sangat tambah air sikit je.

Terima kasih Roazura Bahari untuk perkongsian resipi Cili Kisar ini. Cili kisar ni boleh tahan selama satu bulantidak berbauia juga kurang pedasDekat sini saya sharekan caranya dan rahsia masak sambal sotong yang sedap. Cili kering dipotong dan dibuang bijinya.

Kalau guna blender heavy duty tak perlu. Jimat masa tenaga dan wang. Jika cili tidak dimasak seperti saya boleh kisar sekali bawang putih dan guna minyak supaya cili kisar tahan lama dan tidak mudah berkulat.

Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat. Tips kedua untuk buat cili kisar tadi tahan lebih lama korang kena simpan cili kisar dalam bekas kedap udara. Potong 2 cili kering dan rebus.

Sukatan dalam 14 cawan. Bila nak masak lauk pauk atau goreng mee goreng bihun n goreng kue tiaw tinggal cedok jer. Masukkan cili dalam blender.

Korang simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais. Ibu-ibu para isteri mahupun sesiapa yang selalu masak di dapur mesti ada yang belum tahu cara simpan cili kisar bawang kisar tahan lama. Ok jom saya nak share bagaimana cara nak buat cili kisar yang tahan 3 bulan tanpa bahan pengawet.

Cili Kisar Buat Sendiri Di Rumah Saya nak share cara membuat cili kisar. Potong 2 cili kering dan rebus. Masak dengan air yang dah di tapis juga sampai mendidih dan boleh tutup api.

Blenderkisar sehingga lumat halus. Gunting Cili Buang Biji. Satu kilo bawang besar hiris kecil supaya senang nak kisar.

Tambah garam kasar minyak masak air dan air perahan asam jawa sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili. Pilih cili kering Ambil banyak mana. Bukan apa sebenarnya bila ada bahan kisar dah ready macam ni lebih memudahkan proses nak masak.

1 sudu makan garam. Masukkan ke dalam bekas tupperware kering tutup dan simpan dalam peti sejuk. 1 kg Cabai kering masa blend letak minyak sikit untuk hancurkan baki biji cabai Cili padi sikit kalo nak pedas untuk jualan saya tak letak 35kg.

Bila buat cili sendiri lagi sedap masakan kita.


Pin By Nur Syairah On Kueh Melayu Recipes Food Yummy Cakes


Cara Nak Bezakan Cili Kering Pedas Biasa Dan Ekstra Pedas Cara Nak Bezakan Cili Kering Pedas Biasa Dan Ekstra Pedas Stok Cili Kering Kisar D Pedas Cara Food


Tips Cili Kisar Dan Bawang Kisar Tahan Lama Boleh Tahan Sehingga Sebulan Resipi Ramadan Icookasia Asian Recipe Food Channel Makanan Bawang Rebusan


Cara Simpan Cili Kisar Tahan Sebulan Bawang Kisar Sehingga 2 Minggu Mingguan Wanita Cooking Cooking Tips Food

0 Response to "Cara Nak Buat Cili Kisar"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel